Bakteriálne spoločenstvá sírnych prameňov na východnom Slovensku

Bakteriálne spoločenstvá sírnych prameňov na východnom Slovensku

Celkové hodnotenie

Vedecká práca
100%
Prevedenie (dizajn)
100%
Diskusná interakcia
100%
PoužívateľVedecká prácaDizajnDiskusná interakcia
RNDr. Katarína Tlučková100%100%-
RNDr. Jana Matejová PhD.100%100%-
Bc. Dominika Ducárová100%100%-
Katarína Dubíková100%100%100%
Mgr. Lenka Koptašiková-100%-

Diskusia

Dobrý deň! Teploty vody vo Vami skúmaných prameňoch je trochu odlišná, aj keď žiaden nie je termálny. Zaujímalo by ma, či predpokladáte, že teplota vody vplýva na sírne baktérie? Žijú sírne baktérie aj v prameňoch s teplotou vody nad 36°C? Ďkujem

Dobrý deň! Hoci teplota prameňa v obci Jovsa bola iba osemnásť stupňov v čase merania, ale v zdrojoch, na ktoré som narazila (napr. oficiálna stránka obce Jovsa) sa uvádza ako termálny prameň. V našej práci sme nezisťovali konkrétny prvok, ktorý pôsobí priamo na variabilitu sírnych baktérií, takže môže to byť teplota, alebo aj chemické zloženie vody. Ale nepredpokladáme, že by vyššia teplota mohla byť prekážkou pre život sírnych baktérii vo vode. Dobrým príkladom sú Piešťanské kúpele, ktorých liečivá sila je založená práve na termálnom prameni so sírnou vodou, kde teplota vody dosahuje až 67-69 stupňov. Existuje skôr predpoklad, že chemické zloženie vody, prítomnosť rôznych solí a koncentrácia ovplyvňujú prítomnosť rôznych druhov baktérií. Dúfam, že som Vašu otázku náležite zodpovedala.