Pod pojmom sudovaný ovčí syr rozumieme čiastočne vyzretý, rozdrvený a nasolený ovčí syr z obdobia prebytku ovčieho hrudkového syra, ktorý je skladovaný v dubových sudoch až do obdobia, kedy sa z takto skladovaného vysoleného ovčieho sudovaného syra a nevysolenej kravskej hrudky vyrába v zimnom období Slovenská zimná bryndza.
V našej práci sme sa zamerali na identifikáciu kyslomliečnych baktérií rodu Lactobacillus a Lactococcus s využitím multiplexnej PCR. Spolu sme identifikovali 36 izolátov z ôsmych vzoriek sudovaného ovčieho syra. Z izolátov čistých kultúr, sme extrahovali DNA pomocou lyzačného roztoku a túto sme ďalej analyzovali pomocou multiplexnej PCR. Priméry využité v tejto práci na identifikáciu baktérií rodu Lactobacillus boli zamerané na amplifikáciu oblasti 16S-23S rRNA ISR (intergenetický medzerníkový región) a priľahlú oblasť 23S rRNA génu a priméry pre baktérie rodu Lactococcus boli určené na amplifikáciu 16S rRNA génu. Získaný produkt sme vizualizovali 1,5% agarózovou elektroforézou a kapilárnou elektroforézou (QIAxcel). Na základe veľkostí produktov a konečnej špecifickej PCR sme z 36 izolátov potvrdili prítomnosť rodu Lactococcus v 8 vzorkách (Lactococcus lactis subsp. cremoris (1) a Lactococcus lactis subsp. lactis (7)) a rod Lactobacillus v 12 vzorkách (Lactobacillus fermentum (3), Lactobacillus casei (4) a pre 5 vzoriek nám chýbali špecifické priméry, avšak v prvom kroku multiplexnej PCR bola potvrdená ich príslušnosť k rodu Lactobacillus).
Táto práca vznikla vďaka podpore projektu APVV 0590-10.