Izolácia a degradačné schopnosti termofilných a termotolerantných baktérií žijúcich vo vodnom prostredí

Izolácia a degradačné schopnosti termofilných a termotolerantných baktérií žijúcich vo vodnom prostredí

Celkové hodnotenie

Vedecká práca
100%
Prevedenie (dizajn)
100%
Diskusná interakcia
100%
PoužívateľVedecká prácaDizajnDiskusná interakcia
Mgr. Barbora Kaločayová PhD.100%100%-
RNDr. Zuzana Firdova100%100%-
Mgr. Branislav Bednár100%100%-
Mgr. Lukáš Šebest100%100%-
Mgr. Juraj Bugala100%100%-
Mgr. Romana Chovanová100%100%-
Štefan Lukáč100%100%-
RNDr. Erik Mingyár100%100%100%
Mgr. Martina Muráriková100%100%100%
MUDr. Mgr. Vladimír Šišovský PhD.100%-100%
Prezentácia nie je dostupná

Diskusia

Dobrý den, gratulujem k velmi peknej a zaujímavej práci. Chcel by som sa opýtat, akou metodikou ste sa pokusali najst vhodne kultivacne medium, pouzili ste ja obycajne agary? Obohacovali ste agary o kusky plastov na overenie stiepitelnosti? Dakujem

Dobrý den, gratulujem k velmi peknej a zaujímavej práci. Chcel by som sa opýtat, akou metodikou ste sa pokusali najst vhodne kultivacne medium, pouzili ste ja obycajne agary? Obohacovali ste agary o kusky plastov na overenie stiepitelnosti? Dakujem

Dobry den, dakujem za dobre polozenu otazku. Pouzily sme 10% LB medium (20g agar; 1g tryptone; 0,5g yeast extract; 0,5g NaCl) dopnené do 1L vodou z Dunaja a to z dovodu, aby medium obsahovalo menej environ.mentalne neprirodznenych nutrientov, a zaroven aby obsahovalo specificke latky nachadzaujuce sa vo vode. Teraz pracujeme s s kultivacnymi mediami 10% LB, minmalne medium M9, planujeme 1% LB takisto doplnene vodou z prostredia. Co sa tyka degradacnych vlastnosti, ktore sme testovali tie su predpokladom stiepitelnosti teda depolymerizacie plastov a v najblizsej dobe planujeme testy depolymerizacie PHB.

čau Tomáš, chcem sa ťa opýtať, či existuje nejaký test na stanovenie aktivity novo objaveného biodegradačného enzýmu, alebo či sa porovnávajú novo-objavené biodegradačné enzýmy z nejakým referenčným dnes dobre preštudovaným a komerčne využívaným biodegradačným enzýmom. Chcem sa ešte opýtať, či sa v tejto oblasti výskumu využívajú aj molekulárno-biologické manipulácie na zmenu vlastností (napr. zvýšenie aktivity) biodegradačných enzýmov. ďakujem

Ahoj Erik, jednou z metód na stanovenie aktivity degradačného enzýmu v baktériách je jednoduchá mikrobiologická metóda, kde sa meria veľkosť (v cm) vytvorenej zóny okolo kolónie buniek t.j. zóny ako mám na obrázkoch. Ďalšie často používané metódy, ktoré už presne určia aktivitu biodegradácie sú založené na spektofotometrickom alebo fluorimetrickom meraní uvoľnovaného produktu počas degradácie, napríklad meranie hladiny glukózy pri degradácii celulózy co sa dá aplikovať aj na iné polysacharidov, pričom enzymatická aktivita sa určuje podľa množstva glukózy za 1 minútu. Samozrejme sú dostupné genetické manipulácie, ktoré ovplyňujú expresiu enzýmov avšak z hľadiska aplikovaného výskumu je náročnejšie zaviesť gmo do praxe.

daukejm za odpoved.