Vplyv ω-3 a ω-6 mastných kyselín na fyzikálny stav mitochondriálnych membrán pri ochorení diabetes mellitus

Vplyv ω-3 a ω-6 mastných kyselín na fyzikálny stav mitochondriálnych membrán pri ochorení diabetes mellitus

Celkové hodnotenie

Vedecká práca
86%
Prevedenie (dizajn)
86%
Diskusná interakcia
80%
PoužívateľVedecká prácaDizajnDiskusná interakcia
RNDr. Beáta Pramuková20%20%20%
Ing. Michal Pastorek80%80%-
Bc. Pavol Námer100%100%100%
Bc. Katarína Pisklová100%100%100%
Bc. Veronika Ilovská100%100%-
Mgr. Ivana Kancirová100%100%-
MUDr. Aneta Kubranská100%100%-
Miroslav Ferko--100%

Diskusia

Skúšali ste aj iný rastlinný olej, ako orechový? Napr. ľanový,..., ktoré majú lepší pomer omega3:omega6 MK.

nie, v našej práci sme testovali
len tieto dva druhy olejov

Ďakujem pekne za odpoveď.

Dobrý večer prajem,
mňa by zaujímalo ako dlho ste spomínané oleje Vašim potkanom podávali. Miešali ste ich do krmiva?
Vopred ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň!
Ospravedlňujem sa, že reagujem s oneskorením, ale nemal som prístup na internet.
Nie, oleje sme nepridávali do krmiva, ale sme ich podávali samostatne sondou do žalúdka, a to v období sedem týždňov.

Velmi pekne a zrozumitelne opisana problematika. Zdalo by sa, ze tak ako orechovy olej, ktory posobil u DIA skupiny negativne - rigidizaciou membrany, samotny rybi olej naopak zvysi fluiditu u DIA skupiny. Nakolko sa tak nestalo a ako pisete rybi olej nesposobil ziadne vyznamne rozdiely, vyzdvihol by som tu naozaj vysoko pozitivny fluidizacny efekt, ktory je odpovedou na samotny diabetes.
Bolo by fajn otestovat konopny olej, ktory sa vyznacuje najidealnejsim pomerom omega-3 a omega-6 MK. Je otazne ci by tento este umocnoval protektivny ucinok, ktory zo sebou prinasa samotny diabetes v podobe spominanej zvysenej fluidity, ktory ako vidiet z Vasich vysledkov sam o sebe ponuka dostatocnu adaptaciu MIT membrany. Mate informacie ohladne testovania konopneho, pripadne inych olejov z literatury? Dakujem za odpoved a prajem vela uspechov.

Ospravedlnujem sa, zabudol som sa prihlasit.

Toto už priamo nesúvisí s Vašou otázkou, ale do istej miery vlastne aj áno, ale je to myslím zaujímavé. K nevyváženosti pomeru omega-6/omega-3 , ktorý je v súčasnosti zvýšený v dôsledku vysokého príjmu omega-6 MK, tak napr. v Japonskej populácii je to 4:1, ale v USA až 17:1 a v UK a v severnej Európe 15:1. Ako som už spomínal rozdiely v rôznych častiach Indie, tak vraj v urbanizovaných častiach je to až do 38-50:1, kým na vidieku len 5-6,1:1. To sú doslova alarmujúce čísla, keďže napr. úmrtnosť na kardiovaskulárne ochorenia v USA a Európe je až 45 %, kdežto v Japonsku len 12%.

Dakujem za naozaj vycerpavajucu odpoved... Je fajn, ze sa na tieto aspekty prihliada a ako pisete su velmi zaujimave, ale urcite i dolezite z hladiska studie jednotlivych ochoreni , tak z hladiska ucinku variability pomeru omega-6/omega-3 ako i z hladiska populacii (India / diabetes). Este raz dakujem a prajem dalsie skvele vysledky.