Dobrý deň!Ďakujem za otázku.
Všetkého veľa škodí. To platí aj pre cukry. Nadmerné množstvo cukru spôsobuje všetky choroby spojené s s poruchami metabolického syndrómu. To zahŕňa napr. hypertenziu, diabetes mellitus, urýchlenie starnutia a pod. Fruktóza pôsobí na pečeň tak toxicky ako alkohol.Ak užívame cukry v norme nemám vedomosť o tom , aby pôsobili toxicky.
Natália, gratulujem k zaujímavej a prínosnej štúdii :)
Zaujimalo by ma, ci ste pri vzorkach B a F zaznamenali aj nejake odlisne organolepticke vlastnosti. Dakujem za odpoved :)
Dobrý deň Barbora, ako môžte vidieť aj sama na obrázku vzorka F sa sfarbila do tmavšej červenej ako vzorka B, ale vždy je to červená, ktorá indikuje prítomnosť invertných cukrov.
Obyča...jný človek (laik) pri kúpe medu v obchodnom reťazci organoleptickými skúškami nedokáže zistiť či ide o pravý med alebo o med, ktorý je porušený prídavkom iných cukrov. Zrakom dokážeme rozlíšiť či ide napr. o agátový med,kvetový med alebo o lesný med. Agátový med je číry, kvetový je sfarbený do zlatistá, je to svetlý med a zase lesné medy sú tmavé. Avšak farbu medu dokáže spracovateľ upraviť potravinárskymi farbivami, ktorých je na trhu široké spektrum. Pri príprave "medu" dokáže výrobca pripraviť "med", ktorý organoleptickými skúškami nemáte šancu rozlíšiť. Bude sa vôňou, farbu dokonca aj konzistenciou neskutočne podobať pravému medu.
Invertné cukry
Dobrý deň,
mám informáciu, že invertné cukry môžu pôsobiť v organizme slabo toxicky. Je táto informácia správna? Ďakujem.
Re: Invertné cukry
Dobrý deň!Ďakujem za otázku.
Všetkého veľa škodí. To platí aj pre cukry. Nadmerné množstvo cukru spôsobuje všetky choroby spojené s s poruchami metabolického syndrómu. To zahŕňa napr. hypertenziu, diabetes mellitus, urýchlenie starnutia a pod. Fruktóza pôsobí na pečeň tak toxicky ako alkohol.Ak užívame cukry v norme nemám vedomosť o tom , aby pôsobili toxicky.
otazka
Natália, gratulujem k zaujímavej a prínosnej štúdii :)
Zaujimalo by ma, ci ste pri vzorkach B a F zaznamenali aj nejake odlisne organolepticke vlastnosti. Dakujem za odpoved :)
Re: otazka
Dobrý deň Barbora, ako môžte vidieť aj sama na obrázku vzorka F sa sfarbila do tmavšej červenej ako vzorka B, ale vždy je to červená, ktorá indikuje prítomnosť invertných cukrov.
Obyča...jný človek (laik) pri kúpe medu v obchodnom reťazci organoleptickými skúškami nedokáže zistiť či ide o pravý med alebo o med, ktorý je porušený prídavkom iných cukrov. Zrakom dokážeme rozlíšiť či ide napr. o agátový med,kvetový med alebo o lesný med. Agátový med je číry, kvetový je sfarbený do zlatistá, je to svetlý med a zase lesné medy sú tmavé. Avšak farbu medu dokáže spracovateľ upraviť potravinárskymi farbivami, ktorých je na trhu široké spektrum. Pri príprave "medu" dokáže výrobca pripraviť "med", ktorý organoleptickými skúškami nemáte šancu rozlíšiť. Bude sa vôňou, farbu dokonca aj konzistenciou neskutočne podobať pravému medu.
Re: Re: otazka
Ďakujem za odpoved :) a prajem vela uspechov :)