Vplyv prídavku NaCl na dynamiku rastu druhu Geotrichum candidum na povrchu stuženého živného média

Vplyv prídavku NaCl na dynamiku rastu druhu Geotrichum candidum na povrchu stuženého živného média

Celkové hodnotenie

Vedecká práca
98%
Prevedenie (dizajn)
95%
Diskusná interakcia
ISBN: 978-80-970712-8-8

Vplyv prídavku NaCl na dynamiku rastu druhu Geotrichum candidum na povrchu stuženého živného média

Martina Koňuchová1 , Denisa Liptáková , Katarína Dubská , Ľubomír Valík
1 Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave, Bratislava, Slovenská republika
martina.konuchova@gmail.com

V predloženej práci sme sa zamerali na popísanie vplyvu prídavku NaCl do živného média na dynamiku rastu potravinársky relevantného druhu Geotrichum candidum pri teplote 15 °C. Sledovaná mikromycéta je na obsah soli v médiu citlivá, ale táto vlastnosť je kmeňovo závislá. Navyše tolerancia na soľ je do určitej miery ovplyvnená aj druhom syra [1]. Pozorovaný bol rast jedného zbierkového kmeňa G. candidum CBS 557.83 a dvoch izolátov druhu G. candidum. Pri vyšetrovaní rastového potenciálu tejto typickej mliečnej kvasinky sme použili stužené živné médium (agar s prídavkom odstredeného sušeného mlieka). Environmentálnym faktorom, ktorý má výrazný vplyv na rast mikromycét na povrchu potravín, je aj aktivita vody [2]. Práve z tohto dôvodu sme experimenty vykonali nielen pri prirodzenej hodnote aktivity vody kultivačného média ale aj na agare, kde sme obsah vyžiteľnej vody upravili 1, 3 a 5 % (w/v) prídavkom chloridu sodného. Po bodovej inokulácii rástli pozorované izoláty a kmeň G. candidum na povrchu agarizovaného živného média v podobe rozrastajúcich sa kolónií. Vo všetkých prípadoch sme zaznamenali najrýchlejší rast mikromycéty G. candidum pri 1 % prídavku soli do prostredia (av = 0,991, ±0003; vk = 0,3 %). Zároveň pri tomto obsahu NaCl dosahovala kolónia tejto kvasinky aj najväčší konečný priemer. Tento jav môže byť vysvetlený skutočnosťou, že pred zrením sa vybrané slovenské tradičné mliečne výrobky solia a kmeň G. candidum je na tieto podmienky asimilovaný. Navýšenie koncentrácie chloridu sodného v médiu nad 1 % malo negatívny vplyv a spôsobilo pomalší rast tejto kvasinky. Výraznejšie zníženie rastovej rýchlosti tejto mikromycéty nastalo pri 5 % obsahu soli (av = 0,972 ±0,004; vk = 0,3 %) v substráte. Získané výsledky by mali poskytnúť cenné informácie, na základe ktorých možno predpovedať rast tejto kvasinky na povrchu syrov, kde vytvára biely povlak a vlyvom jej enzýmovej aktivity môžu vznikať nežiaduce senzorické defekty, čo v konečnom dôsledku skracuje dobu spotreby. 

Poďakovanie: 

Táto práca vznikla aj vďaka podpore Vedeckej grantovej agentúry MŠVVaŠ SR a SAV podľa zmluvy VEGA 1/0495/13 a programu na podporu mladých výskumníkov na STU podľa zmluvy 1381/15.

Zdroje: 

[1] Boutrou, Guéguen, International J. Food Microbiol. 2005, 102, 1-20.
[2] Hudecová, Valík, Liptáková, Potravinárstvo. 2011, 5, 17-22.
 

Diskusia