Fotosyntetické pigmenty ako kompartmenty membránových organel vyšších rastlín predstavujú štruktúry zachytávajúce kvantá slnečného žiarenia, ktoré následne plastidy pretransformujú a vzniknutú energiu zabudujú do chemických väzieb. Optimálny proces fotosyntetickej asimilácie je možný len v určitých podmienkach, či už vonkajšieho alebo vnútorného prostredia. V našej práci sa venujeme vplyvu metódy extrakcie, genotypu a sušiny repy cukrovej (Beta vulgaris, cv. Tatry) na obsah fotosyntetických pigmentov v listoch dvoch odrôd pšenice letnej formy ozimnej (Triticum aestivum cv. IS Mandala a IS Spirella). Po 10 dňoch pestovania pšenice v pôdnom substráte obohatenom o sušinu repy (10 a 20 g/kg pôdy) sme zaznamenali genotypové zmeny v obsahu fotosyntetických pigmentov. Sledované genotypy sa líšili najmä v obsahu karotenoidov. Vyšší obsah fotosyntetických pigmentov vplyvom aplikácie sušiny repy sme zaznamenali iba v prípade odrody IS Mandala. Stanovením obsahu pigmentov v čerstvých listoch sme zaznamenali v prípade každého variantu experimentu vyšší obsah pigmentov.
Kľúčové slová: fotosyntetické pigmenty, pšenica, alelopatia
[1] Nikolaeva M. K. a kol. (2010) Fyziologiya Rastenii. 57(1) p. 94.
[2] Lichtenthaler H. K. a Wellburn A. R. (1983) Biochem. So. Trans. 1 p. 591.
Účinok zmrazovania a účinok sušiny
Dobrý podvečer,
prezentujete celkom zaujímavú prácu. Ako je vidieť z Vašich výsledkov vo všeobecnosti má zmrazovanie účinok na zníženie množstva ako chlorofylu tak aj karotenoidov.
Moja otázka smeruje jednak ku spôsobu zmrazovania ... Ako, za akých podmienok a aký dlhý čas... Jednak k otázke ako je to s ostatnými látkami, ktoré sa nachádzajú v rastlinách (napr. vitamíny). Je známe ako dochádza k úbytku napr. neenzymatických látok obsiahnutých v rastlinách?
Čím si vysvetľujete nárast obsahu karotenoidov, ide o špecifický účinok sušiny? Prečo je teda pozorovaná tendencia poklesu CHL-a a b zatiaľ čo u karotenoidov pozorujeme nárast?
Ďakujem za odpoveď
Re: Účinok zmrazovania a účinok sušiny
Dobrý deň, ďakujeme Vám veľmi pekne za Vaše otázky a komentár.
Zmrazený materiál bol uložený v mraziacom boxe po dobu 12 mesiacov, pri priemernej teplote -18°C. Zamrazovanie prebehlo bez predchádzajúceho zmrazenia tekutým dusíkom. Zvýšený obsah karotenoidov môže súvisieť s ochranou fotosyntetického aparátu danej odrody voči alelopatickým účinkom repy. Túto skutočnosť by sme však museli overiť ďalšími analýzami. V našej práci sme sa nezaoberali obsahom iných látok, avšak je preukázaný pokles proteínov v rámci stresu rastlín vystavaných chladu.