Celkový obsah polyfenolov v plodoch čučoriedky vysokej (Vaccinium corymbosum L.) ovplyvnený aplikáciou intenzifikačných faktorov

Celkový obsah polyfenolov v plodoch čučoriedky vysokej (Vaccinium corymbosum L.) ovplyvnený aplikáciou intenzifikačných faktorov

Celkové hodnotenie

Vedecká práca
100%
Prevedenie (dizajn)
98%
Diskusná interakcia
100%
ISBN: 978-80-972360-0-7

Celkový obsah polyfenolov v plodoch čučoriedky vysokej (Vaccinium corymbosum L.) ovplyvnený aplikáciou intenzifikačných faktorov

Michal Medvecký1 , Ján Daniel , Alena Vollmannová2 , Stanislav Zupka , Miriama Kopernická
1 Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum Lužianky, Lužianky, Slovensko
2 Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Fakulta biotechnológie a potravinárstva , Katedra chémie, Slovensko
scpv@orava.sk

Polyfenoly sú sekundárne metabolity rastlín, ktoré sú súčasťou obranného systému rastlín. Mnohé z nich sa vyznačujú antioxidačnými vlastnosťami. K antioxidantom patria najmä polyfenoly prítomné v zelenine, ovocí, cereáliách, strukovinách, sóji, čokoláde a v nápojoch, ako sú čaj, káva a víno. Výskum polyfenolov sa v ostatných rokoch zintenzívnil a vedecké štúdie v rôznych odboroch odhaľujú ich úlohu pri prevencii kardiovaskulárnych a onkologických ochorení. Podľa najnovších poznatkov sa polyfenoly môžu podieľať na prevencii osteoporózy, neurodegeneratívnych ochorení a diabetu.

Na výskumnej stanice v Krivej, ktorá sa nachádza v severnej časti Slovenska, sa počas rokov 2013 – 2015 sledovalo šesť odrôd čučoriedky vysokej (Vaccinium corymbosum L.), s cieľom určiť celkový obsah polyfenolov v plodoch spektrofotometrickou metódou s použitím Folin-Ciocalteuovho činidla podľa Lachmana et al. (2003) v závislosti od dvoch rôznych variantov hnojenia. Prvý variant bol realizovaný s aplikáciou organického hnojenia, druhý s minerálnym hnojením a tretí variant bol kontrolný, ponechaný bez hnojenia.

Celkový obsah polyfenolov sa vo všetkých odrodách pohyboval v rozmedzí 2172,9 – 6533,3 mg.kg-1 ČH (čerstvej hmoty). Vo variante s organickým hnojením sa celkový obsah polyfenolov pohyboval od 2522,9 mg.kg-1 ČH v odrode Bluecrop až do 5660,2 mg.kg-1 ČH v odrode Patriot. Vo variante s minerálnym hnojením sa celkový obsah polyfenolov pohyboval od 2172,9 mg.kg-1 ČH v odrode Patriot až do 6533,3 mg.kg-1 ČH v odrode Brigitta. Celkový obsah polyfenolov v kontrolnom variante predstavoval hodnoty od 2503,6 v odrode Brigitta - 6162,5 mg.kg-1 ČH v odrode Brigitta. Celkový obsah polyfenolov v sledovaných rokoch bol najvyšší v roku 2014, čo bolo spôsobené teplým a nadpriemerne vlhkým počasím počas dozrievania plodov. V roku 2014 sa celkový obsah polyfenolov pohyboval v rozmedzí od 4664,6 mg.kg-1 ČH v odrode Bluejay v kontrolnom variante až do 6533,3 mg.kg-1 ČH v odrode Brigitta vo variante s minerálnym hnojením. V roku 2015 sa celkový obsah polyfenolov pohyboval od 2172,9 mg.kg-1 ČH v odrode Patriot vo variante s minerálnym hnojením až do 4394,7 mg.kg-1 ČH v odrode Nelson vo variante bez hnojenia. V roku 2013 sa celkový obsah polyfenolov pohyboval v rozmedzí od 2278,2 mg.kg-1 ČH v odrode Bluecrop vo variante s minerálnym hnojením až do 4960,2 mg.kg-1 ČH v odrode Nelson vo variante s organickým hnojením. Celkový priemerný obsah polyfenolov v sledovaných rokoch v jednotlivých variantoch hnojenia bol variabilný. Z pohľadu priemerného celkového obsahu polyfenolov v jednotlivých variantoch hnojenia možno zostaviť nasledovné poradie: variant s organickým hnojením > variant s minerálnym hnojením > kontrolný variant.

Kľúčové slová: čučoriedky, polyfenoly, organické hnojenie, minerálne hnojenie, kontrolný variant

Poďakovanie: 

Práca bola podporovaná projektom Vega 1/0308/14 rovnako ako Európskym spoločenstvom v rámci projektu č. 26220220180: Budova vyskumného centra "AgroBioTech."

Zdroje: 

Diskusia

Dobrý deň.

Zaujímavá práca.Na úvod by som sa chcel opýtať, či nemáte vo výhliadke meranie obsahu polyfenolických látok v závislosti od určitého roka aj v klasickej brusnici, keď poukazujú na významý účinok tejto rastliny.

Podľa vašich výsledkov minerálne hnojenie významne ovplyvňuje množstvo polyfenolických látok, avšak z takého širšieho pohľadu bez hnojenia nie je to až také zlé. Aké parametre (faktory) podľa Vás najviac vplývajú na obsah polyfenolických látok v čučoriedke, poprípade, aké sú naideálnejšie podmienky. Ďakujem

Dobrý deň prajem, ďakujem veľmi pekne za reakciu na tento príspevok. Jednotlivé roky sa už porovnávajú, nakoľko u nás na výskumnej stanici disponujeme s meteorologickou stanicou. Celkový obsah polyfenolických látok, je ovplyvnený najmä zrážkami. Čím vyššie množstvo zrážok počas dozrievania plodov, tým je aj obsah polyfenolov vyšší. Čo sa týka jednotlivých hnojení, je tam nejaký malý rozdiel, ale je potrebné dlhšie sledovanie týchto parametrov, aby sa dali lepšie vyselektovať odrody, hnojenia a roky. Žiaľ je tu jedna smutná sprava, že ak chceme realizovať takéto pokusy aj naďalej, je problém s financovaním takýchto pokusov... :-(

ďakujem pekne za odpoveď. Hádam sa Vám podarí niekde nájsť tie financie na ďalší výskum a držím Vám palce.

Ďakujem veľmi pekne.